Ajdova kaša s pečenim brstičnim ohrovtom
Besedilo in foto: Jerneja Jošar, univ. dipl. ing. agronomije
Sestavine za dve osebi:
- 20 glavic brstičnega ohrovta
- deset drobnejših strokov česna
- sok ene limete
- oljčno olje
- dva ščepca morske soli
- ena skodelica ajdove kaše
- voda
- lešniki
Brstični ohrovt očistimo in narežemo na polovičke. Večje brste narežemo na četrtine. V posodi zmešamo sok ene limete (ali limone), sol, olivno olje in neolupljen česnove stroke, ki jih prej stremo s plosko stranjo noža. Dobro premešamo. Vmešamo narezan brstični ohrovt in stresemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Položimo v prej ogreto pečico na 190 stopinj Celzija. Pečemo približno 20 minut.
Ajdovo kašo prej namočimo. Če jo namakamo eno uro, se bodo zrna tako napila, da kuhanje skorajda ne bo več potrebno. Odlijemo vodo v kateri se je kaša namakala, prilijemo svežo vodo tako, da so vsa zrna pokrita, solimo in kuhamo do mehkega.
Ajdovo kašo in brstični ohrovt zložimo na krožnik, pokapljamo z malo olivnega olja in potrežemo z grobo nasekljanimi lešniki. Zraven se poda osvežujoča solata iz motovilca.