Ali je zalivanje vrta nujno?

Besedilo in foto: Jerneja Jošar, univ. dipl. ing. agronomije

zalivanje vrta

Poletje je po navadi povezano ne samo z vročino ampak tudi s sušo. Vedno pogosteje se dogaja, da so obdobja, ko ne pade niti kaplja dežja, zelo dolga. Ne preostane nam drugega, kot da vrtove zalivamo. Ampak ali je zalivanje vrta res nujno?

Naj vam povem iz prve roke, da to ne drži. Moj vrt na obrobju Ljubljane zalijem največ dvakrat čez poletje. Vem, sliši se zelo nenavadno. Seveda ne prepuščam vsega naključju.

Vrta ne prekopavam

Za tla skrbim vestno – jih ne prekopavam, tako da so polna organizmov, ki ustvarjajo humus. Več je humusa v tleh, bolje zadržujejo vodo, hkrati pa odvečna voda, ki je rastline ne porabijo, odteka. Več je humusa, boljše teksture so tla. V takšnih tleh so zračne in vodne pore ravno v pravšnjem razmerju.

Tla zastiram

Površina tal je tam, kjer rastline še niso dovolj razraščene, da bi jih pokrile, zastrta z eno od organskih zastirk. Redno jo obnavljam, da je ravno prav debela (3-4 cm). Zastirka prepreči izhlapevanje vode iz površine tal, torej ohranja tla vlažna.

Zalito le dvakrat

Kot sem že omenila, je do sedaj bilo v vseh minulih vročih poletjih potrebno vrt zaliti le dvakrat. Lansko poletje enkrat v juliju in enkrat v sredini avgusta, preden sem za dva tedna odšla na počitnice. V prvem primeru zato, ker resnično že cel mesec ni bilo niti malo dežja, sonce pa je pripekalo z vso močjo, drugič pa na zalogo, ker sem odhajala.

Izjeme obstajajo

Da ne bo pomote, moramo najprej še nekaj razčistiti. Na novo posejane površine in presajene mlade rastlinice moramo zalivati redno. Poleti vsak dan, dokler ne razvijejo dovolj močnega koreninskega sistema, ki bo sposoben preskrbeti rastlini dovolj vode tudi iz malo globljih predelov tal.

Zalivanje vrta – redko, vendar obilno

Sicer pa velja zlato pravilo: zalivamo redko in takrat obilno. Če namreč vsako jutro z zalivalko pomalem prilijemo vsaki rastlini malo količino vode, nismo naredili nič. Voda bo iz površine tal hitro izhlapela, pa tudi korenine rastlin bodo zato rasle plitko pod površino tal. S takim koreninskim sistemom si ne bodo mogle pomagati z oskrbo vode, ki se nahaja v globljih plasteh tal. Zato bodo naprej odvisne od vsakodnevnega zalivanja. Z obilnejšim in redkejšim zalivanjem vzpodbudimo rastline, da razvijejo globlje korenine. Tako so sposobne same preživeti tudi v obdobjih daljše suše, saj črpajo zaloge vode iz globine.

Zalivamo zgodaj zjutraj

Zalivamo tik ob rastlini in ne pršimo po listih (razen izjem). Da se prepričamo ali smo zalili dovolj, nekaj minut po končanem zalivanju z lopato odgrnemo zemljo do globine korenin. Najboljši čas za zalivanje je zgodaj zjutraj. Izparevanje vode bo manjše, preprečimo pa tudi ožige listov.