Dalija ‘Babylon Bronze’: bakrena čudodelka

Želite na svojem vrtu glamur, spektalurnost in spremenjlivost? Potem je tu za vas noro atraktivna dalija ‘Babylon Bronze’!

Lani smo na Vrtnarski hiši posadili omenjeno sorto, ker nas je v katalogu pritegnila z velikimi, polnimi cvetovi v prijetnem odtenku med marelično oranžno in lososno rožnato. Ker je visoka 1,2 m, je v visokih gredah delovala še bolj pompozno, a smo ji namenili malce opore, sicer bi jo poletne nevihte položile k večnemu spancu.

Presenetila je!

Gomolje smo že pred zasajanjem gred posadili v lonce in jih pustili v rastlinjaku, da so malce prej odgnale. Pripravljene sadike smo sadili v visoke grede in v gredice. Prvi cvetovi so se pojavili junija. Bili so gromozanski, a to nas še ni tako zelo presenetilo. Šele kasneje smo začeli opažati nenavaden pojav različnega obarvanja. Kar na enkrat je pol ene od teh dalij cvetelo v ciklamno roza barvi, čez čas so se tu pa tam začeli pojavljati cvetovi, ki so bili porisani z rdečimi pegami in lisami, oranžen odtenek se je predvsem proti koncu sezone pogosto prevesil v posebno rožnato. Skratka, odvijala se je prava predstava, kot da bi posadili celo kopico različnih dalij. Navadno bi rekli, da je sorta zanič, ker je nestabilna, a nam se je vse skupaj zdelo strašansko zabavno. Dalija ‘Babylon Bronze’ nam je popestrila poletje in jesen vse do zmrzali, o njenem doprinosu k bujnim šopkom pa niti ne bi izgubljal besed.