Koralna potonika

Potonike so ene tistih nostalgičnih vrtnih trajnic, ki obujajo spomine na otroštvo, na obiske pri babicah in na stare kmečke vrtove. So nekakšen zaščitni znak podeželskega vrtnega sloga in prave dame med cvetočimi lepoticami.

Z nami bodo 15, 20 ali več let!

Potonike so dolgožive trajnice, ki počasi tvorijo vse večjo skupino poganjkov. Na to moramo računati tudi pri zasajanju gredic, saj bo premer stare potonike lahko dosegel tudi meter in več. Ker so trpežne in tudi glede bolezni manj problematične, na vrtu z lahkoto dočakajo naslednje generacije.

Močno zamerijo presajanje

Velja si zapomniti, da slabo prenašajo presajanje. Pogosto se zgodi, da po presajanju več let ne cvetijo. Bolj ko jim poškodujemo korenike, dalj časa potrebujejo za okrevanje. Presajamo jih jeseni, lahko pa tudi zgodaj spomladi, še preden konkretno odženejo.

Katera potonika je koralna potonika?

V mislih imam prav posebno sorto z imenom ‘Coral Charm’. Ta je nekaj posebnega zaradi izredno zanimive in nenavadne obarvanosti cveta. Sprva se cvet zdi »zgolj« rožnat, a hitro opazimo nenavadno topel odtenek v katerega je primešano veliko lososno rožnate in marelične. K šarmu dodajo še številni cvetni lističi, ki delajo cvet delno polnjen. Ko se ti razprejo, pa v sredini zasijejo sončno rumeni prašniki. Vrhnji del cvetnih listov nekoliko pobledi in dobi srebrn lesk. V višino zraste 70 – 75 cm, cveti maja in junija, za kvadratni meter pa navadno potrebujemo dve sadiki.

 

Bela, roza, rdeča potonika. Ja, tudi te si lahko naročite s klikom TUKAJ.

Tudi za cvetličarje

Potonika, Paeonia ‘Coral Charm’ je dobra znanka izkušenih cvetličarjev. Gre za eno najpogosteje gojenih sorto potonik za rezano cvetje. Njeno steblo je močno, kar nam koristit tudi v vrtu. Za razliko od številnih drugih je mnogo manj nagnjena k poleganju cvetnih stebel. Tudi sami cvetovi so pomembni, saj spadajo med bolj obstojne v tem rodu.

In še nekaj posebnega

Marsikdo se zaljubi v lepe prizore te potonike v polnem cvetenju, a cvet je le vrhunec njene prezence. Spomladi odžene s temno rdečimi poganjki. Pa kaj, boste rekli! Niti slučajno, samo pomislite kakšne kombinacije lahko ustvarite z bledorožnatimi trobenticami, belimi grškimi vetrnicami in modrimi hrušicami. In poganjki kar na enkrat niso več samo poganjki.

 

Nagrajena lepota

Sorto je z velikim trudom z dolgoletnim žlahtnjenjem, ki je terjalo kar 20 let predanega in natančnega dela, ustvaril Roy Klehm iz Illinoisa v ZDA. Sorta se je na trgu prvič pojavila l. 1978, čez 8 let pa jo je ameriško združenje ljubiteljev potonik (American Peony Society) nagradil z zlato medaljo.

Kam po nakup? NAROČI SI JO DOMOV

Foto: Matic Sever, Lukon Flowers, Printerest, Flirty Fleurs