Lazarji – mehkužci, ki nam parajo živce

Besedilo in foto: Jerneja Jošar, univ. diol. ing. agronomije

polži, zelenjavni vrt

Kdo so sluzasti sovražniki

Mehkužci, ki nam zadnja leta parajo živce, so zelo obširna skupina. Vendar niso čisto vsi tako zelo škodljivi.

Pravzaprav ima veliko vrst polžev pomembno vlogo pri ohranjajo biološkega ravnovesja. Skupaj z deževniki sodelujejo pri tvorbi humusa, ki nastaja iz različnih rastlinskih in tudi živalskih odpadkov. Skrbijo tudi za ustrezno raven alg, lišajev in glivic.

Polži s hišico ponavadi naredijo manj škode kot polži brez hišice. Slednje imenujemo tudi lazarji.

Oranžni lazarji

Zadnja leta so se po Evropi razširili oranžno rjavi portugalski lazarji. Ti so k nam najverjetnje bili zaneseni z rastlinami posajenih v prst, v kateri so bila jajčeca polžev. Ker so to tujerodne vrste in v naši deželi nimajo naravnih sovražnikov, se njihov zarod iz leta v leto povečuje.

polž, lazar

Povečanje populacije

Škode so neizmerne in v vrtu se jih težko znebimo. Stanje se še poslabša, če so pomladi in poletja vlažna. Pretirana uporaba pesticidov, ki ubija tudi naravne sovražnike polžev, neskočni monokulturni posevki, zapuščene, zanemarjene in s tem zaraščene neobedalane površine, vse to vpliva na povečanje populacije.

Kaj storiti

Zato je dobro, da se varovanja posevkov pred požeruhi lotimo dolgoročno in poskusimo vse možne prijeme.

Kje se zadržujejo

Polži se zadržujejo v gostem grmovju, visoki travi, plevelih, zaraščenih površinah, pod listjem, kamni, ob živih mejah, pravzaprav vseh vlažnih kotičkih.

Življenjski krog

Za lažje razumevanje in pravočasno ukrepanje, je dobro poznati življenjski krog. Lazarji imajo enoletni življenjski krog. Po intenzivnem obdobju prehranjevanja, po parjenju pozno poleti in jeseni intenzivno odlagajo jajčeca. Jajčeca odlagajo v vlažne špranje v zemlji. Kar po nekaj sto jih odložijo v skupine. Jajčeca, če ni hujše zime, brez težav prezimijo in spomladi se iz njih izležejo polži.