Pritlikava malina ‘Ruby Beauty’ – za lonec

Malina za lonec? Ja, res se na prvi pogled zdi precej čudno, saj smo do sedaj maline gojili le v tleh. To novejšo sorto je na trg prvo poslalo britansko podjetje Thompson & Morgan, ki je v svetu bolj poznano kot ponudnik semen. Sorto opisujejo kot 1 m visoko, primerno za gojenje v cvetličnih loncih in visokih gredah, bujno obrodi, plodovi pa so sladki.

Je res verjeti opisu?

Tudi sam sem preizkusil sorto in majceno sadiko v lončku premera 12 cm posadil v lonec prostornine 7L. Uporabil sem kupljen kakovostni substrat in mu dodal nekaj navadne vrtne zemlje ter organskega gnojila. Od maja do septembra je pognalo večje število poganjkov, zato sem ob rednem zalivanju poleti v vodo nekajkrat primešal še malce univerzalnega tekočega gnojila. Rastlina je s koreninami popolnoma prerasla lonec. Naslednjo sezono so poganjki močno cveteli in v začetku poletja sem že lahko začel z obiranjem. Glede na velikost grmička, pri meni je dosegel višino 40 cm, je bil ta res bogato obložen s plodovi. Končno višino bo malina verjetno dosegla tretje leto, a le v primeru, da jo bomo bogato dognojevali ali še bolje, presadili v večji lonec.

Kako jo gojimo

Glede na to, da večina rastlin gojenih v loncih, ta pritlikava malina pa še bolj, potrebujejo presajanje, se tudi tu temu opravilu ne smemo izogibati. Vsakič dodajmo kakovosten substrat in nekaj dobrega gnojila, ne pozabimo pa tudi na sprotno dognojevanje. Ker poganjki obrodijo le enkrat, jih jeseni porežemo do tal. Pustimo le tiste, ki so na novo zrasli letos. Gojimo jo na sončnem do polsenčnem mestu.

Kdo naj jo posadi

Pritlikavo malino toplo priporočam vsem, ki nimate vrta, saj jo z lahkoto gojite na balkonu ali terasi. Tudi tisti, ki imate vrt, pa je ta premajhen za sadni del ali pa tega enostavno ne želite, bo tak majhen grmiček tudi v lep okras pred hišo. Če okoli njega dodamo še nekaj cvetočih lončnic, bo še lepše.

Za otroke

Ta pritlikava malina je lahko odličen začetek vrtnarjenja in navduševanje otrok za delo z rastlinami. Ker je malina enostavna za gojenje in še bolj dostopna oz. lažja za obiranje, bodo otroci zagotovo navdušeni, ko bodo ugotovili, da je nekaj dela z rastlino lahko tako sladko poplačano.

NAKUP SADIKE