Rumena pelargonija – žal rumeno razočaranje

Že pred leti je naš trg prišla prva rumena pelargonija. Od rumene je bilo bolj malo, saj je bila skoraj bela.  Tudi samih cvetov ni bilo veliko in takoj se mi je zdelo škoda kaj takega saditi v dragoceni prostor, ki ga namenjam sezonskim rastlinam.

Besedilo in fotografije: Matic Sever, univ. dipl. inž. agr.

In prišla je nova!

Lansko leto pa v vrtnariji s sezonskimi rastlinami zagledam obetavne sadike »rumene« pelargonije. Ker je že sadika izgledala kompaktno in je imela kar nekaj cvetnih nastavkov, kakšen razprt pa je že kazal na malce bolj bohoten značaj z več cvetnimi listki, ki so se bližali tistemu, čemur rečemo dvojen cvet, je v meni zbudila upanje, da gre za morebitno izboljšavo sorte, ki sem jo videval pred leti. Dejansko je šlo za tisto staro sorto z imenom ‘First Yellow’, a jo žlahtnitelj prodaja kot izboljšavo. Pogosto namreč žlahtnitelji balkonskih rastlin »isto« sorto čez nekaj let »dodelajo«. Šla je z mano!

<>Rumena pelargonija – žal popolno razočaranje

Sprva je dobro napredovala in zdelo se je, da se je na moji terasi začela nova rumena era pelargonij. Že čez tri tedne, morda mesec, so listi začeli hitro rumeneti in obetaven začetek se je v dobrem tednu dni sesedel v nekaj golih štrcljev. Ne pomnim, da bi mi katera balkonska rastlina tako na hitro propadla! K sreči je bila samo ena. In ker je bila ena, sem sorti vseeno puščal nekaj možnosti, da jo je zadelo kaj čudnega samo pri meni. Ko sem o razočaranju pripovedoval vodji vrtnarije, kjer je bila kupljena, sem dobil potrditev, da je sorta razočarala tudi pri njih.

V tujini se že dobi novejše sorte svetlo rumenih pelargonij in srčno upam, da so kaj boljše, sicer bom nad rumeno v svetu teh balkonskih lepotic obupal.