Špageti z zimsko bučo in gomoljasto zeleno

Besedilo in foto: Jerneja Jošar, univ. dipl. ing. agronomije

zimska buča, gomoljasta zelena

Sestavine za dve osebi:

  • 400 g zimske buče
  • eno četrtino majhnega gomolja gomoljaste zelene
  • tri stroke česna
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • voda
  • 100 g špagetov  (ali kakšnih drugih testenin)

Na srednje velike kose naribamo prej olupljeno zimsko bučo. Gomoljasto zeleno očistimo, olupimo in prav tako naribamo. Česen olupimo, stremo in nasesekljamo. V ponvi segrejemo malo olivnega olja, dodamo naribano zelnjavo, premešamo in počasi pražimo. Med praženjem večkrat premešamo. Proti koncu praženja vmešamo česen, pustimo, da zadiši in takoj nato solimo, popramo in zalijemo z malo vode. Pokrijemo in nekaj minut dušimo. Sama imam raje, če zelenjava ostane čvrsta, zato ne dušim več kot dve minuti.

Špagete skuhamo po navodilih na embalaži. Skuhane prestavimo v ponev z zelenjavo in nežno premešamo.

Postrežemo s kozarcem rdečega vina in solato iz jesenske bere mladih lističev rukole, solate rezivke, radiča za rezanje in špinače.