Zakaj je bolje gnojiti spomladi, kot v jeseni

Besedilo in foto: Jerneja Jošar, univ. dipl. ing. agronomije

gnojenje spomladi

Zelenjavnih gred na svojem vrtu nikoli ne gnojim v jeseni, tako kot na žalost to počne še večina vrtičkarjev. Z gred v jeseni pospravijo vse ali skoraj vse posevke, navozijo ogromne količine hlevskega gnoja in grede prekopljejo – preštihajo. Vendar je vrtove iz mnogih razlogov bolje gnojiti spomladi, kot v jeseni.

Zakaj ne gnojim v jeseni?

  • Prvi razlog je to, da na mojih gredicah rastejo vrtnine tudi preko zime. Nobena greda ni prazna! Ali so to posevki, ki jih tudi pobiram pozimi, denimo zimski radič, motovilec, listnati ohrovt, brstični ohrovt, blitva, zimski por, ali pa na gredah v jeseni posajene vrtnine rastejo in čakajo na pomlad, ko pride trenutek bere, to so zimska solata, spomladanska čebula, motovilec…
  • Če gnojimo v jeseni, grede pa so potem nekaj mesecev prazne – na njih še dolgo ni vrtnin, ki bi ta gnojila porabljale, se hranila, predvsem dušik izgubljajo. Nekaj se jih spere v podtalnico, dušik izhlapi.

Foto zgoraj: Preko zime moje grede niso prazne.

Izgubljanje hranil, onesnaževanje podtalnice

  • Tisti, ki nimate svojih kmetij in morate hlevski gnoj kupiti in pripeljati od drugod, z jesenskim gnojenjem izgubite veliko hranil, torej tudi nekaj denarja.
  • Dušik je izredno mobilen in ga veliko izhlapi v zrak. Izhlapevanje dušika ogreva ozračje.
  • Hkrati se neporabljen dušik spira z dežjem v globlje plasti tal v podtalnico, kjer se iz nitratov tvorijo nitriti. Nahajajo se v vodi, ki jo pijemo, so pa izredno škodljivi za človekovo zdravje.

Zato je bolje gnojiti spomladi

Gnojilo dodam vedno šele spomladi, pred sajenjem. In pozor! Ne vsem zelenjadnicam enako količino! Te imajo namreč različne potrebe po hranilih, zato jih razdelimo v štiri skupine. Če gnojimo preveč ali premalo, so posledice enake. Rastline so kilave, životarijo, pojavljajo se različne anomalije ter so lahka tarča boleznim in škodljivcem.

Gnojim z doma pridelanim kompostom, ki je najdragocenejše hranilo. Če mi ga zmanjka, uporabim ekološko certificiran kompost z bioogljem.

Zakaj pa kmetje vseeno to počnejo?

V jeseni dodajajo kmetje na njive sveži hlevski gnoj z namenom, da se preko zime uleži, in lahko potem spomladi sadijo in sejejo. Če bi s svežim hlevskim gnojem gnojili spomladi, bi ta požgal korenine rastlin, seme ne bi klilo. In to kmetje vedo.

Žal pa ne vedo (ali jim ni mar), da s tem povzročajo ogromno škode

Torej premislite, kaj je bolj pametno, ali se držati starih pravil ali delovati razumsko. Ni potrebno vsega kar počnejo kmetje, posnemati in prenašati na svoj vrt. Če uporabljate za gnojenje hlevski gnoj, torej poskrbite, da bo ta uležan, lahko ga prej tudi kompostirate in gnojite z njim šele spomladi.