Zakaj je nastal Kolobarček

Besedilo in foto: Jerneja Jošar, univ. dipl. ing. agronomije

načrtovanje - kolobarček

Moj prvi poskus načrtovanja zasaditve zelenjavnega vrta se je zgodil že desetletje nazaj, za mamin vrt. Enostavno nisem več mogla gledati, kako se vsako pomlad sprehaja z beležko v roki po gredah in grbanči čelo. Tudi zaradi tega je nastal Kolobarček.

Ko sem jo vprašala, kaj počne, je rekla, da premišljuje kam bo kaj posejala in posadila, pa da se ne more spomniti, kaj točno je raslo na vseh gredah. Mama je sicer že kolobarila, poznala je tudi nekaj dobrih kombinacij zelenjadnic, kot sta denimo čebula in korenček, vendar je, kot večina vrtičkarjev to počne še danes, sejala in sadila med sezono tam, kjer se je izpraznil prostor.

Vzpodbuda za Kolobarček

Na vprašanje, zakaj si ne naredi načrta samo enkrat in potem prestavlja načrtovane kombinacije posevkov po gredah, me je debelo pogledala. »Pa res ne vem, zakaj ne! A mi boš ti naredila, prosim?«

Pogumen začetek

Zelo pogumno sem se lotila zadeve. Ko sem začela kombinirati rastline najprej glede na potrebe po hranilih, upoštevajoč tudi botanične družine, je še nekako šlo. Dodati je bilo potrebno potem še dobre in slabe sosede, globino korenin…uf, tukaj se je začelo zapletati. Pa da bodo grede res ves čas polne, sem morala oblikovati tudi predposevke, glavne posevke in naknadne posevke. Skratka, vse skupaj ni bil lahko.

Vztrajnost je lepa čednost

Ampak vztrajnost je lepa čednost, pravijo in zato sem tako dolgo sedela za mizo obloženo s skicami in potrebnimi razpredelnicami, dokler ni moj prvi načrt zelenjavnega vrta bil popoln.

Mojstrovina z imenom Kolobarček

Mojstrovina, ni kaj…kar nekaj dni je trajalo, da sem jo dokončala. Med delom sem pogruntala najboljši sistem, potek del, tako da so upoštevani prav vsi dejavniki, od botaničnih družin, do dobrih in slabih sosedov.

Naroči svoj Kolobarček in zavedno pozabi na spomladansko napenjanje možganov!

Poskusni zajčki

V tem času sem tudi uredila svoj eko vrtiček na Vrtnarski hiši. Moje prvo orodje sta bila svinčnik in papir. Nastal je Kolobarček, ki mu še sedaj po štirih letih zvesto sledim. Kolobarčki so si potem sledili kot po tekočem traku, za tete, sosede, prijateljice…Marsikatera je začudeno pogledala, ko sem ji predala celo mapo listov in še bolj začudeno vzkliknila: »O, pa to je res nekaj izjemnega!«

Pogoreli poskusi načrtovanja

Nadobudni vrtičkarji vedo, da je potrebno tudi zelenjavni vrt načrtovati. Ampak kako? Če se pa tako hitro zapleteš, če želiš upoštevati toliko dejavnikov. Pa kar nekaj je potrebno vedeti o rastlinah. Pomen botaničnih družin v načrtovanju redko kdo upošteva, tudi časovnica ni ravno prijateljica laikov. Zato je marsikatera skicirka, ki jo vidim objavljeno na socialnem omrežjo, popolnoma napačna, ali pa uporabna samo eno leto.

Zakaj Kolobarček?

  • Da bi lahko pridelali čim več zelenjave tudi na majhni površini.
  • Da bi pobirali pridelke preko celega leta, tudi pozimi.
  • Da ne bi ostajali deli gred prazni (niti en teden ne).
  • Da ne bi bilo naenkrat neke zelenjadnice preveč, druga pa bi nam manjkala.
  • Da ne bi vsakič, ko bi sejali ali sadili morali brskati po knjigah in iskati podatke za pravi čas setve in sajenj ter razdalje med rastlinami.
  • Da ne bi rastline zbolevale.
  • Da bi jih pravilno pognojili (kajti premalo in preveč, posledice so enake).

Naroči svoj Kolobarček in zavedno pozabi na spomladansko napenjanje možganov!

 

Pomoč drugim

Veseli me, da vedno več vrtičkarjev posega tudi po tej moji ponudbi. To je še en dokaz, da se vedno bolj ceni vsak košček zemlje, ki je z dobrim načrtom popolnoma izkoriščen in to celo leto.

Naroči svoj Kolobarček in zavedno pozabi na spomladansko napenjanje možganov!